Fotograferen met kinderen

Kinderen. De kleinste mensen die alles weten en alles alleen kunnen.
Klimmen op een klimrek, sokken of schoenen aantrekken, naar de wc gaan en een broodje smeren… Alles willen ze zelf ontdekken en uiteindelijk ook zelf doen. “Nee” is dan ook een antwoord dat je als ouder vaak te horen krijgt, zeker op een leeftijd vanaf 2 jaar. Ze gaan alles uit de weg en helpen is er niet meer bij. De vragen die ik vaak krijg: “Hoe werkt dit dan met een fotosessie? “Hoe kan ik mijn kind goed voorbereiden?
Want Ik wil wel graag een mooie foto zonder dat hij/zij bang is of boos wegloopt”.

Foto’s maken met kinderen is áltijd een uitdaging, maar ik ken ze.
Ik snap ze en ik weet precies hoe ik ze vertrouwd laat raken met mij en mijn camera. Ik ben zelf moeder en ik denk dat dat de beste opleiding is.

Vertrouwen
Een kind moet weten wie er voor hem of haar staat. Is het een bekende dan is dat een vertrouwd gevoel die ze hebben. Opa, oma, de juf of de buurvrouw.
Een fotosessie doe je niet vaak en het is dan ook erg belangrijk dat een kind zich vertrouwd bij mij gaat voelen. Bij het ene kind gaat dit sneller als het andere, maar ik geef nooit op. 
Zodra ik een fotosessie heb waar kinderen bij zijn ga ik als eerste mijn aandacht richten op hún. Het belangrijkste eerste punt. Het ene kind duikt weg achter papa of mama en het andere kind komt direct naar me toe. Dit weet ik nooit van tevoren en dus moet ik hierop inspelen. Gaan ze gelijk vragen stellen, dan ga ik laag bij de grond zitten en vertel ik ze alles wat ze willen weten. 
Duiken ze achter papa of mama dan laat ik ze even wennen maar probeer ik wel steeds contact te blijven zoeken. Ik heb verschillende manieren om dit stapsgewijs te doen en dat hangt dus echt van het kind af.
Ik zorg dat ze mij leren kennen. Dat ik een hele mooie camera heb met allemaal knopjes die ze mogen indrukken. Ze mogen zelf een foto maken en ze mogen in mijn tas kijken. Kinderen willen graag de regie in handen hebben en dat mag bij mij allemaal….. In het begin.

Voorbereiden

Een kind voorbereiden op een fotosessie is altijd goed en zal ik ook zeker adviseren. Dit staat ook in mijn werkwijze vermeld. Vertel ze een paar dagen van te voren (of voor sommige kinderen op de ochtend zelf) wat we gaan doen, wat er van ze verwacht wordt en waar het voor is. (Voor een mooie foto voor opa en oma?) Kinderen willen weten wat ze gaan doen en vinden dit ook vaak erg interessant. Wat je niet moet doen en ook heel erg belangrijk is, is dat je je kind niet moet gaan overhalen om zich goed te gedragen. Ga geen dingen beloven als ze het goed hebben gedaan. Geen cadeautjes, snoepjes of een ijsje halen als ze goed gaan luisteren. Dit roept dan al een soort angst op dat wat ze gaan doen misschien een beetje eng of spannend kan zijn. Nee, doe dit asjeblieft niet. Ik weet dat kinderen een beloning soms nodig hebben, maar ik beloon ze tijdens de fotosessie op mijn eigen manier en dat hoort allemaal bij de gehele ervaring. Je zult je verbazen hoe snel kinderen over te halen zijn door een vreemde. (Iets met vreemde ogen…)

De geschikte locatie

Als ik kinderen fotografeer op locatie zoek ik altijd een plek uit waar ze kunnen spelen. Een lege hal waar niks te beleven is, is voor kinderen niet interessant.
Ik zoek liever een locatie met een speeltuin waar een klimrek of glijbaan is. Daarom zijn bosgebieden of natuurspeeltuinen ook zo leuk. Als we aankomen op de locatie dan vraag ik aan de ouders om de kinderen gewoon even te laten gaan. Willen ze naar de glijbaan? Prima, dan lopen we naar de glijbaan. Ik zal onderaan staan om ze op te vangen of naar boven te helpen als dat niet lukt. Willen ze wel of geen hand, dit gaat vanzelf en dit bouwen we langzaam op. Iets leuks doen geeft namelijk vertrouwen! Verken de locatie met elkaar, ontdek wat er te doen is en ik zal jullie en ook hun hierin begeleiden.

Vragen en Opdrachten:

Als we de eerste minuten verder zijn vraag ik jullie om op een bepaalde plek te gaan staan of zitten en stel ik jullie wat vragen. Ook weer gaat de aandacht hierbij veel naar de kinderen. Willen ze niet zitten, dan pak ik een bloemetje erbij of ga ik mij verstoppen en heb ik alsnog hun aandacht. Continu ben ik dit aan het aftasten en ben ik aan het bekijken wat wel of niet werkt.
De vragen die ik stel zijn verschillend per gezin en per kind, maar ook afhankelijk van de leeftijd. Ik bouw dit langzaam op en ga stap voor stap door naar verschillende leuke vragen en zelfs kleine opdrachten.

Als Moment Design Fotograaf weet ik precies welke vragen of opdrachten geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Moment Design is een techniek om spontane momenten te creëren en die vast te kunnen leggen. Voor volwassenen/families is er een techniek, voor koppels, maar ook voor kinderen. Vragen en opdrachten zijn hier een groot onderdeel van en maken de fotosessie ontspannen en leuk. Bij kinderen is het belangrijk dat ze tijdens een fotosessie opdrachten goed kunnen maken. Dat ze het vertrouwen krijgen in zichzelf.
Ze kunnen tenslotte alles, weet je nog!?
Wist je bijvoorbeeld dat kinderen geheimpjes altijd heel erg leuk vinden?
Het is echt een spel wat ik ervan probeer te maken. Een spel waar hun de hoofdrol in spelen en ze de regie in handen mogen houden. (Tot op zekere hoogte..)
Ik laat ze gaan, maar ben ook duidelijk in wat we gaan doen.
Complimentjes zullen ze veel horen en soms krijgen ze een extra opdracht. Dit is mijn beloning en geloof me, het werkt écht! Ik neem alle tijd die nodig is en zorg zo voor een hele leuke fotosessie die speciaal op kinderen is gericht.

Na de fotosessie

Zodra we op het einde komen van de fotosessie mag iedereen nog een eigen pose verzinnen. Ook dit is een beloning die ik tijdens de fotosessie vertel. Daar kijken ze naar uit. Springen in de lucht, bij papa of mama op de rug of van de hoge glijbaan af en dat ik daar dan onderaan foto’s van maak. Helemaal prima! Een High Five of soms zelfs een knuffel. Wow wat is dat een fijn gevoel!

Het is achteraf altijd erg leuk om te horen hoe ontspannen de fotosessie was. Dat ik het vertrouwen heb kunnen opbouwen met een kind dat eerst achter de benen van papa of mama stond. Inmiddels geeft dat kind mij een handje om samen naar de kabelbaan te lopen. Het mooiste om mee te mogen maken en te beseffen dat ik het goed heb gedaan. Samenwerken is een belangrijk punt en het vertrouwen moet groeien.
Daar nemen we de tijd voor en door alle ervaringen weet ik zeker dat dit bij elk kind kan.

× Stuur mij direct een berichtje!